Karışık turşu nasıl yapılır?


Karışık turşu hazırlarken çok farklı malzemeler kullanabilirsiniz.Bu malzemeler ise büyük kornişon , fasulye  , kırmızı veya yeşil domates , sivri biber , kırmızı veya kara lahana , kelek veya havuçta ekleyebilirsiniz.Yeşil veya kırmızı domatesinizi bir bütün olarak kullanabilirsiniz.
Salatalıklarımızı ve diğer malzemelerimizi ufak ufak deliyoruz.Amacı içerisine turşu suyu girmesi ve olgunlaşması.Ve malzemelerimizi uygun bir şekilde yerleştiriyoruz ve aralara sarımsaklarımızıda ekliyoruz.
Turşu kurarken kullanacağınız tuz , sofra tuzu olursa , turşu çok tuzlu olur.Turşu kurarken mutlaka iri taneciki kaya tuzu kullanmanız gerekir.
Turşu suyu malzemeleri
 - 2 Litre su
 - 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu (salamura tuz)
 - 1,5 bardak üzüm sirkesi
Ve turşu suyumuzu ilave ediyoruz.

Salatalık turşusu nasıl yapılır?


Salatalık turşusu için öncelikli olarak malzememizi iyi seçmemiz gerekiyor.Küçük kornişon , iri kornişon veya iri salatalıklardan kullanabilirsiniz. Burada şuna dikkat etmeliyiz , içi çekirdek dolu ve büyük salatalıklar turşu yapımı için iyi değildir.Bu büyük ve çekirdekli turşular .Turşu oluşum sırasında içi boş olur ve kötü bir görünüm verirler.

Salatalık turşu yaparken öncelikle salatalığımızda uzun sapları varsa bunları alıyoruz.Daha sonra üzerine sivri bir bıçak yardımıyla ufak ufak delikler açıyoruz.Bu delikler salatalığın dışının sirke tarafından aşınmasını sağlıyor.Ve böylece sirke içine işleyerek sirke turşunun olgunlaştırmasını sağlıyor.Ve deldiğimiz salatalıkları kavanozumuza yerleştiriyoruz.Salatalıklarımızı yerleştirirken aralarına sarımsaklarımıza eklemeyi unutmuyoruz :) . Aromalı olmasını veya daha iyi olgunlaşması içinde limon dilinleride ekleyebilirsiniz.Malzemelerimizi kavanoza dizdik şimdik ise sırada turşu suyumuzu ayarlamaya geldi.

Turşu suyu malzemeleri ;

- 2 Litre su
- 1,5 bardak iri tanecikli kaya tuzu(salamura tuz)
- 1,5 bardak üzüm sirkesi

Turşu kurarken kullanacağınız tuz , sofra tuzu olursa , turşu çok tuzlu olur.Turşu kurarken mutlaka iri taneciki kaya tuzu kullanmanız gerekir.


Ve suyumuzun içine kaya tuzumuzu döküyoruz.Daha sonra 1,5 bardak üzüm sirkesi ekliyoruz. Ve turşu suyumuzu karıştırıyoruz.

Turşu suyumuzu hazırldıktan sonra kavanozumuza dolduruyoruz.Son olarak kavanozumuzun üstünü maydanoz ekliyoruz.

Serin ışık görmeyen bir yerde sakladığınız taktirde , 3 -4 hafta içerisinde turşu olacaktır.

Yaptığınız turşu çok tuzlu olursa   ,turşu suyu su ile seyreltilebilir.Ancal bu durumda bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekir.

Kurban kavurma nasıl yapılır?


Merhaba arkadaşlar kurban'da kavurma nasıl yapılmalı bunları aktarmaya çalışacağım.

Kurban kavurmanın en önemli özelliklerinden biri malzemelerimiz ;

Lezzetli bir kavurma yapmak için gereken malzemeler:
- Tuz
- 1 kg kuzu eti
- Kekik
- Kuzu yağı
- Tereyağı
- Pul biber

 Öncelikle olarak ihtiyacımız olan yağı eritiyoruz.Bu yağı erittikten sonra , bu eriyen yağımızı başka bir kaba alıcaz ve etimizi bu yağın içinde yapıcaz.Burda etimizin lezzetli olması için yapmaktayız.

Yağın posasını aldıktan sonra etimizi tencereye koyuyoruz ve kavuruyoruz.Etimizi kavururken önce yüksek bir ateşte kavuruyoruz.Ve bu şekilde etimizin suyunun içinde kalmasını sağlıyoruz.Daha sonra yavaş yavaş pişirmeye geçiyoruz.Çünkü kurban kavurması taze bir etten yapıldığı için kolay pişen bir et değil.Taze et zor pişen bir ettir.Ve belli bir noktaya gelene kadaryani sulanana kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişiriyoruz.

Şimdi bir miktar aroma için tereyağı ekliyoruz.Tereyağımız hemen eridikten sonra baharatlarımızı koyuyoruz.

Veee mutlu son.

Kimyasal peeling yaptırmanın riski var mı


Kimyasal peeling uygunlamalarında doğru hasta seçimi ve doğru ürün seçimi uygulandığı zaman riski çok azdır.Sadece uygulamadan sonra özellikle yüzeyel ve orta peelinglerde geçici olarak kızarıklar oluşmaktadır.Uygulama sırasında kişinin cildinde hafif batma yanma oluşabilir.Bunlar 3 - 5 dakika arasında geçmektedir.Kontrollü çalıkmak gereken ciltler genelde esmer ciltler olmaktadır.Risk taşıyan grup tipi ise esmer cilt tipleridir.Bu nedenle bu cilt tiplerindeki kişilere çok yükse dozda solüsyonların uygulanmaması gerekmektedir.Aksi taktirde kişinin cildinde sonradan tedavi edilmeyecek , tedavisi zor olan izler ve lekeler oluşabilmektedir.

Onun dışında kimyasal peeling uygulaması kontrollü bir şekilde yapıldığı zaman sonuçları mükemmel olan bir tedavi şeklidir.

Esmer cilde sahip olanlarda kimyasal peeling düşük dozda yapılalıdır.

Kimyasal peeling pahalı bir işlem mi


Kimyasal peeling uygulamaları sonuçları gözönünde bulundurulduğu zaman ve diğer sistemlerle karşılaştırıldığı zaman diğerlerine göre daha maliyeti düşüktür.Bu sistemlerde kullanılan ürünün kullanımı ve protokolüne göre alınan fiyat değişebilir.


Kimyasal peelinlerde kendi aralarında 3'e ayrılırı.Yüzeyel , orta ve derin peeling olarak.Kullanılan derinliğe ve seans sürelerine göre ücretler değişebilmektedir.


Uygulama yapılan ürünün markasına ve kalitesine göre ve tabikide seans sürelerine göre fiyatlarda değişiklik olabilmektedir.

Kimyasal peeling hangi sıklıkta yapılabilir


Kimyasal peeling uygulamalarında seans süreleri uygulama yapılacak kimyasal pelling'in türüne göre  değişmektedir. Örnek olarak ise yüzeyel ve orta pellinglerde haftalık uygulamalar yapılırken derin pellinglerde ise 1 ayda gerçekleştirilmektedir.


Kimyasal peeling'i çok fazla yaptırmanın cilde yararından çok  zararı olmaktadır.Bu nedenle kimyasal peelingleri uygun görülen sürelerde yaptılması ön görülmektedir.Aksi takdirde kişinin cilt yapısındaki hassasiyeti artabilir.Onun dışında kabuklaşma oluşabilmektedir.Bu nedenle mutlaka uygulama yapılacak kişinin cilt hassasiyetine ve türevine göre seans süreleri gözönünde bulundurulmalıdır.


// Kimyasal peelingi çok sık yaptırmak cilde zarar verir.

Kimyasal peeling hangi cilt sorunları için kullanılır

Kimyasal Peeling

Kimyasal pelling kişinin cildinin kuruluğu çok fazla ise kimyasal pelling yüzün nem miktarının artmasına neden olmaktadır. Onun dışında kişinini yağlanma problemi , çok fazla sebum salgısı çok fazla ise bu sebum salgısını durdurmaya bununla beraber oluşabilecek akneleri engellemeye yardımcı olmaktadır.Bazı akneleri tedavi etmektedir.Aknelerden dolayı oluşan akne izlerini giderebilmektedir.Bunun dışında güneş hasarı almış ciltleri ,lekelenmesi çok fazla olan ciltlerede lekelenme probleminde çok rahat bir şekilde kullanılabilmektedir.


Kimyasal peeling önceliğin yüz bölgesinde olmakla birlikte boyun dekolte bölgesinde, ellerimizde , omuzda çok rahat bir şekilde kullanabiliriz.

Hangi vitaminler cildin sıkılaşmasını sağlar


Cildin sıkılaşmasına yardımcı olan vitaminler A , E ve C viteminleridir.

C vitamini özellikle kolejen yapısını oluşturmaya sahip olduğu için cildin sıkılaşmasına yardımcı olan bir vitamindir.Fakat bunu dolaylı yollardan yapar.Düzenli olarak C vitaminin alınması çok önemlidir.C vitaminlerinin en  zengin besinsel kaynakları  taze sebze ve meyvelerdir.

Kuşburnu taze olarak tüketildiğinde C vitaminin en zengin kaynağıdır.Bunun dışında mevsim meyveleri ve sebzelerinin düzenli tüketilmesi ve günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi C vitamini karşılanması açısından yeterli olacaktır.


A vitaminleri cildin bütünlüğünü sağladığı için cilt sıkılaşması açısından önemli kabul edilebilecek bir vitamindir.A vitamininin en zengin kaynakları ise özellikle süt ürünleri ve balık ürünleridir.Bu besinlerin az yağlı olanların tercih edilmelidir.Ve balıkların kızarma olarak ızgara olarak tercih edilmeside gene cildin sıkılaşması açısından önemli bir tedbir olacaktır.

A vitamini açısından zengin gıdalar

 - Süt

 - Balık

Güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunabiliriz


Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için birkere direk olarak güneş ışında  fazla kalmamamız gerekiyor.Sabah 10 - 11 akşam 4 gibi saatleri arasında direk güneş ışınına maruz kalmamamız gerekiyor.Bu saatlerde hava bulutlu bile olsa yazın yinede güneş yakabiliyor.Bunun unutmamak lazım .Yine gölgede bir şemsiye altındayken bile karadan, kumdan denizden yansıyabiliyor güneş .Ve yine yakabiliyor.Bunuda unutmamak lazım .


Güneşten koruyucu ile dışarıya çıkmak bir çözüm olabilir.Dediğimiz gibi ub öğlen saatlerinde mümkün olduğunca güneşe çıkmamak gerekiyor.Açık tenli isek mutlaka yüksek faktörlü uygun koruyucularla ve koruyucuları uygun şekilde kullanarak güneşe çıkabiliriz.Onun dışında güneş gözlüğü ,şapka , açık renkli kıyafetlerle vucudumuzu derimizi koruyabiliriz.Bu yöntemlerle kendimizi güneşe karşı koruyabiliriz.

Güneşin zararları var mı


Güneşin birçok zararı var .Deriyi yaşlndırıyor ve bu yaşlandırma belirtisi olarak deride kahverengi lekeler oluşuyor.Damalarda genişmeme oluşabiliyor.Deri elastikiyetini yitiriyor.Bunun dışında deri kanseri , deri kanseri öncüsü döküntülere neden olabiliyor.Deride kırmızı pütürük deri dökülmesi meydana gelebiliyor.Deri kanseri öncüsü döküntülere neden olabiliyor.Bunun dışında ise deri kanserine neden olabiliyor.Derimizde kırmızı kabartı şeklinde pul pul dökülmeler veya iyileşmeyen sert yaralar şeklinde özellikle yüz gibi güneş gören yerlerde daha yoğun güneş gören yerlerde görüyoruz bu oluşumları .

Güneş ile ilgili deri hastalıkları var ,güneş alejileri var , güneşe çıktığımızda kırmızı ,kaşıntı  şeklinde kabartılar olabiliyor.Sonuç olarak güneşin bir çok yan etkisi vardır.

Güneş yanığına yoğurt sürmek iyi gelir mi



Güneş yanıpına yoğurt sürmek  biraz mantıksız geliyor.Güneş yanığına soğuk uygulanabilir.Bir duş alınabilir.Nemlendirici uygulanabilir.Yoğurt deride kalacaktır , kuruyacaktır ,çıkartması zor olacaktır, bunlar halk arasında uygulanan bir takım tedavi yöntemleri ama uzmanların önerdiği bir yöntem değildir.Muhtemelen yoğurt soğuk olarak uygulandığında hastayı rahatlattığı için halk arasında seviliyor olabilir ama aynı şeyi bir basit bir nemlendirici ile daha iyi bir şekilde yapmamız mümkündür.Buzdolabına koyup daha sonra deriye uygulayarak hem daha güzel emicektir.Hem kalıntı kalmayacak , hemde temizleme gerektirmeyecektir.


Erkekler hangi sıklıkta cilt bakımı yaptırmalı


Ciltte kuruluk var ise , hassasiyet sorunu varsa , özellikle olgun ciltlerde yaşlanma belirtisi varsa,elastikiyet kaybı varsa düzenli bakıma gittiklerinde bunlar mümkün olduğu kadar geçiktiriliyor veya bakımlar yapılıyor ,düzeltiliyor cilt.Erkeklerin aylık bakımlara gitmelerinde fayda vardır.Cildin durumuna göre yağlanma, kuru cilt ,nemsizlik olgun ciltlerde düzenli bakım sonunda ciltin performansı güçlenecektir.


Bazı durumlarda bu aylık cilt bakımları haftalık cilt bakımlarınada dönüşebilir.Örneğin yağlı ciltlerde haftalık bakımlar kür tedavisi denilen alarak 6 ile 8 hafta arasında tedavi yaptırılmalıdır.Oldun ciltlerdede aynu haftalık bakım kür bakımları önerilebilir.Hassas ciltlerde kür bakımı sonunda yine aylık tedavi cilt bakıma gitmelerini öneriyoruz.Örneğin olgun ciltlerde yapılan kolojen bakımları haftalık bakımlar şeklinde uygulanıp 4 - 6 hafta arası değişebilir.4 - 6 hafta sonunda ciltin yapısı eski haline döndüğünde yani kolojeni güçlendiğinde aylık rutin bakmlara devam edilebilir.Yağlı cilti olan kişiler muhakkak haftalık bakıma gelmeleri zorunludur.Çünkü onlarda yağ üretimi çok fazla olduğu için siyah nokta oluşumu çok yoğum olduğu için haftalık bakımlarını yaptırmalarında fayda vardır.

Erkekler cilt tiplerini nasıl anlayabilir



Cilt tiplerine aslında önerilen muhakkak bir uzman tarafından cilt'i teşhis etmektir ama genel anlamda 5 cilt tipi vardır.Normal cilt, Karma cilt ,Yağlı cilt ,Hassas cilt ve Olgun cilt şeklinde .Ama bunlar kendi aralarında da ayrılırlar.O yüzden muhakkak bir güzellik uzmanı tarafından teşhis edilmesinde fayda vardır.

Çok klasik örnekler verecek olursak  alın , burun ve çene bölgesinde yağlanma ve siyah nokta , sivilceler var ise karma cilt teşhisi koyabiliriz.Karma ciltlerde yanaka bölgeleri nemsizdir.Banyodan sonra özellikle o bölgelerde bir gerginlik hissedilir. Böyle bir örnek verirsek karma cilt örneği olarak bunu verebiliriz.

Yağlı ciltler kendilerini zaten çok net olarak belli ederler.Siyah noktaları çoktur .Gün içerisinde yoğun bir yağlanma vardır.Özelikle sivilce bölgesi T bölgesinde yada yağlı olan bölgede yoğunlaşmıştır.Onlarında bakımları muhakkak bir uzman tarafından yapılması gerekiyor.


Kuru ciltler çok gergindir , gözenekleri sıkıdır.Bölüm bölüm kuruma kuruma vardır ciltte.


Hassas ciltler genelde kırmızı ciltlerdir.Çok ufacık bir temasta bile kızaran ciltlerdir.

Olgun ciltler zaten elastikiyet kaybı olan kırışmaya müsayit ciltlerdir.


Erkekler cilt bakımı ile hangi sorunlardan kurtulabilir


Erkekler ciltleri ile ilgili bir takım sorunlardan cilk bakımı ile kurtulabilirler.Örneğin ciltte çok yoğun bir şekilde yağlanma varsa düzenli yapılan cilt bakımları sayesinde yağ bezelerinin çalışması azaltıralara yağlanma mümkün olduğu kadar azalmaktadır.Ciltte yoğun bir şekilde kuruma problemi varsa kuru bir cilt'e sahipse yağ bezelerinin kullanılan ürünün yağ bezelerinin faaliyetlerinin artırılarak cildin dengesi sağlanmış olur.Hassasiyet azaltılabilir.Olgun ciltlerde yapılan bakımlarla ciltteki kırışıklık tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınabilir.Yalnız bunların çok düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor .


Evde yapılan cilt bakımları günlük temizliklerdir.Ama detaylı bakılarım düzenli olarak güzellik salonlarında yaptırmalarında fayda vardır .Aynı zamanda yağlı bir cilt örneğin evde bakım yapıtığınızda siyah noktalarını çıkarmaya çalışacaktır.Buda istenmeyen sonuçlara neden olacaktır.O yüzden ev de yapılan bakımları günlük bakım olarak yapmalıyız.

Erkekler cilt bakımı için ne tip maskeler kullanabilir


Ciltin ilk başta bir güzellik uzmanı tarafından ciltin teşhis edilesi.Daha sonrasından maske uygulamasın geçilmelidir.Çünkü yaşadığımız en öneli sorunlardan bir tanesi yanlış teşhislerde yanlış sonuların çıkması.Örneğin yağlı bir cilt'e kuru bir cilt maskesi kullanıldğında cilt daha fazla yağlanarak başa çıkılmaz bir hale gelebilir.Öneri olarak ise tavsiye edilen bir güzellik uzamanı tarafından  cilt'e uygun bir maske  kullanılmalıdır.Çok basit örnekler vermek gerekirse yani hani bir uzmana gidemiyorsa kişi evde  kullanacağı çok pratik yöntemler ile de maske yapabilir.Bir bal maskesi , bir limon mesela limon çok güzel bir kurutucudur ama direk bunu alıp limon suyunu cilt'e sürmek cilt'in yapısını bozabilir.Bal ile yoğurtu karıştırarak  cilt'in kırışıklık giderici yada besleyici maskeler uygulayabilirler.Öneri olarak ise bir güzellik uzmanı taradından önerilen maske çeişidini cilt'e uygulamanızdır.

Cilt'in durumuna göre yapılması gerekiyor yani cilt karma cilt ise karma cilt maskesi uygulanmalıdır .Cilt olgun ise kolojen içerikli  elastikiyet kaybını düzeltecek maskeler olması gerekiyor.Cilt yağlı ise yağ dengesini  ayarlıyacak maskeler kullanılmalı  ,Cilt kuru ise yoğun nem veren ciltin yağ bezelerini harekete geçiren özel maskeler kullanılmalıdır.

Erkekler cilt bakım ürünü kullanırken nelere dikkat etmeli


Erkekler cilt bakımı ürünü kullanırken her zaman söylediğimiz gibi ciltlerine uygun bir cilt bakım ürünü kullanmalıdırlar.İlk yapılası gereken ciltlerini temizlemeleri.Bu yıkama jeli olabilir form tarzında köpük olabilir, temizleme sütü olabilir. Avuçlarının içine bir parça fındık büyüklüğünde koyarak ovaya ovalaya yüzlerine yedirerek sürebilirler.Ve su altında yıkalar.Daha sonradan tonik kullanmaları gerekir.Tonik çünkü gözenekleri sıkılaştırdğı gibi cildimizin ph 'ını düzeltir.Onun üzerinede nemlerici kullanılmalıdır.Göz altı kremi kullanmaları gereklidir.Belli bir yaştan sonra özellikle 35 yaşından sonra çünkü erkeklerin en büyük sorunlarından birisi göz altındaki torbalardır.Torbalanmalar için genellikle C vitamini tercih edilebilir.

Bunların hepsini kullanmaları gereklidir çünkü bunlar birbirinden ayrılmaz bir bütündür.


Erkekler cildini nasıl temizlemeli


Erkekler yıkama jeli ile  genelde yıkamayı sevdikleri için yüzlerini yıkama jeli iler yıkarlar ve yıkama jeli ile yıkamalarında fayda vardır.Sabun asla kullanmamaları gerekmektedir.Çünkü sabun cilti kurttuğu gibi yağlı ciltlerde yağ salınımına neden oluyor.Onun yerine yıkama jellerini kullanmak gerekir.Yada köpük tarzı ürünleri kullanmaktada yine fayda sağlayacaktır.Onun üzerine tonik kullanmaları gerekiyor.Tonik gözenekleri sıkılaştırdığı gibi Cildin PH 'ını da düzenler .Ve kullanacakları günlük nemlendirici ile kullanmaları gerekiyor.


 Erkekler bu konuda bayanlara göre daha şanslıdır .Çünkü hergün tıraş oldukları için yüzleri üzerindeki ölü hicre tabakası hergün yenilenmektedir.Yalnız burda hatırlatılması gereken nokta var yüzlerin temizlenmesi için mutlaka yıkama jelleri veya köpükler kullanılmalıdır.
Her sabah düzenli tıraşlarını olduktan sonra bu yıkama jellerini bir parça fındık büyüklüğünde elleri ile yüzüne sürüp ciltlerini bu şekilde temizleyebilirler.Temizledikten sonra mutlaka tonik kullanmakta fayda vardır.Çünkü gözenekler açılır .PH derecesinin eskihaline dönmesi ve gözeneklerin düzelmesi için tonik kullanmakta fayda vardır.


Ergenlik çağındaki erkeklerin cilt bakımı nasıl olmalı



Ergenlik çağında en büyük sorunlardan bir tanesi ciltte oluşan akne problemleridir.Ergenlik ile birlikte hormonların faaliyete geçmesi yağ hücrelerinin faaliyetinin artmasına neden olur.Bunların yoğun yaşandığı bölgeler yerler ,yağ hücrelerinin en yoğun olduğu bölgeler.Sırtlar , gögüs arası ,alın ,burun, ve çene bölgesidir.Bu dönemde çok dikkatli bir şekilde bakım yapılması gerekmektedir.Bunlarla başa çıkılacağımızı anladığımz  zaman bir dermatologa gitmekte fayda vardır.Çünkü bazı durumlarda ergenlik sivilceleri çok ciddi izlere neden olabilir.Yüzümüzde geçmiyecek ve ömür boyu taşıyacağımız izlere neden olabilir.O yüzden bir dermatolog tarafından bunun ölçüsü alınır.Ve o şekilde bir tedavi uygulanır.Hiç bir şekilde siyah noktaların sıkılması kenslikle bir dermatologo tarafından yapılmalıdır.Cilde çok temiz bakılması gerekiyor.Bunun için yıkama jelleri kullanılabilir.Sabun tarzında ama sabun olmayan  yıkama jelleri vardır.Onlar kullanılabilir.Köpükler kullanılabilir.Bildiğimiz gibi yağ dengesini ayarlıyacak bakteri oluşumunu önlüycek  bir takım ürünler kullanılabilir.Sivilce kurutucu ürünler kullanılabilir.Ama bunların bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

Sarmaşık gül nasıl ışık ister?


Sarmaşık güller dış mekan bitkisi olduğu için ilkbahar - sonbahar  dönemlerinde sabahları alacağı 4 -5 saatlik bir güneş süresi gül verimi ve yaprak kalitesi için verimlik olacaktır. Özellikle balkonlarda sarmaşık gül yetiştirenler için öğlenleyin o sıcak ve kavurucu güneş yine saksınızla beraber veriminizi artıracaktır.

Eğer bahçenizde besliyorsanız evinizin yarı gölge alanlarını seçmeniz gerektiği gibi ,balkondaysa güneşe doğru saksınız çevirmeniz doğru olacaktır.

Kışın don aylarında bitkinin korunması  ülkemiz kış şartları düşünüldiğinde dikkat edilmesi gereken bir husustur.Güle herhangi bir perdeleme yada koruma yapmanıza gerek yoktur.Çünkü sarmaşık güller - 30 dereceye kadar dayanabilmektedir.

Yaz sıcaklarında ise daha nemli bir ortama dikerek bitkiden en verimli şekilde faydalanabilirsiniz.

Sarmaşık gül alırken dikkat edilmesi gerekenler


Sarmak gül sarmalı bir tür olmasından dolayı özellikle bitkinizin evdeki bir ahşah separatöre yada duvara sarılıyor olması bitkini daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyacaktır.
Eğer böyle aparatlarınız yoksa bahçenizde gövdesi kurumuş bir ağacın gövdesine , evinizin balkonu varsa balkonun demirlerine sarılarak büyümesini sağlıyabilirsiniz.

Sarmaşık güller 2 m daha fazla uzayabilen bir sarmaşık türüdür.Budanması önemli bir husutur.Diğer bitkiler gibi alttan budamanız büyümesini ,uzamasını engelliyecektir.Burda sizin hangi boylarda ve genişliklerde istediğinizdir.Gülü budama işi tabiki de gül verimini artırıcı bir işlem olarak görünse de sadece hastalıklı siyah yerlerinin budanmasının ve sonbahar döneminde yapılmasında fayda vardır.


Sarmaşık gül bakımı


Türkiye'de sarmaşık güller için en uygun dönem ilkbahar başlangıcı ve sonrabaharın giriş ayları olarak söyleyebiliriz.(Mart ve kasım ayları)Özellikle budama işlemlerinde sonbahar aylarını  tercih edebileceğiniz gibi toprak değişimi gibi , vitamin - mineral takviyeleri yapabileceğiniz güllere destek olarak gördüğünüz işlemler varsa bu gibi uygulamalarıda ilk bahar döneminde yapmanız güller için çok iyi olacaktır.


Sarmaşık gülleri yetiştirenler özellikle güllerin yapraklarında görülen siyah noktaları,kara leke ,beyaz gül biti gibi hastalıklarla karşı karşıya kalabilmektedirler.

Güllerin özellikle sağlıklı yetişmesi için kendi gruplarına göre takviyelerini ilkbahar ve sonbahar  dönemlerinde sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.

Gülünüzün çiçekleri solar yada dökülürse bir  çiçek budama makasıyla tomurcuklarını üstten  almanız geri kalan tomurcukların daha verimli açmasını sağlıyacaktır.

Sarmaşık gül nasıl bir çiçektir?

Sarmasik gul nasil bir cicektir

Ülkemizde güller en çok tercih edilen çalı gruplarına tercih edilmektedir.Sarmaşık güller de sarı , mor ,beyaz vb olmak üzere çok tercih edilenlerdendir.Yaklaşık 2 m boylarında satın alabileceğiniz gibi ; zaman içerisinde bahçenizde boylandığını göreceksiniz.Eğer evinizde kapalı bir alan ,yada perdelemek istediğiniz bir alan varsa ; ahşaplarla birlikte bir panel yapabileceğiniz gibi ;evinizde bu türü yetiştirmeniz mümkündür.Sarmaşık güller için en önemli husus evinizin günde en az 4 - 5 saat güneş görmesi gül için daha verimli olmasını sağlar.
İlk bahar ve yaz döneminde tomurcuklanan güller için ; güneş alan yerlerde günlün bulunması daha iyi olacaktır.

Özellikle ege bölgesinde işkbahar bölgesini daha sıcak ve ılıman geçmesiyle ısparta gülü rahatlıkla tercih edilebilir.

Evde yetiştireceğiniz sarmaşık gülün en az 4 - 5 saat güneş görmesi daha verimli olmasını sağlar.

Cilt kuruluğuna karşı hangi vitaminler alınmalı

Cilt kuruluğuna karşı hangi vitaminler alınmalı

Cilt kuruluğunda ve tüm cilt hastalıklarında  oluğu gibi cilt kuruluğu hastalığında sağlıklı beslenmek gerekir.Yeterli sebze , yeterli meyve yemeli , dengeli bir şekilde beyaz ve kırmızı et tüketilmelidir.Kuru yemişlerden faydalanmalı.Baklagilleri ihamal edilmemelidir.3 beyazdan kaçınılmalıdır.Bunlar Tuz , un , ve şeker.Şeker ve un karbohidratlı olduğu için ve insülünü yükselttiği için yangısal reaksiyonları artırır.Kaşıntı reaksiyonları artıracak bir durumdur , ayrıca deri yaşlanmasını hızlandıran bir durumdur.O yüzden cilt kuruluğunda da farklı beslenmeye önem vermek gerekiyor.

Cildi özellikle besleyen bir takım gıdalar vardır .Örneğin semiz otu , ceviz (omega 3 ) , çekirdek (omega 6 ) ; c vitamini içerenler , limon ,portakal,havuç , yeşil sebzeler  ,meyvelerin hepsi , renkli meyveler ,yine antioksidan içermektedir.
Cilt kuruluguna karsi hangi vitaminler alinmali
Cilt kuruluğuna karşı hangi vitaminler alınmalı
CİLT KURULUĞU İÇİN YARARLI BESİNLER

 - Semizotu
 - Ceviz
 - Çekirdek
 - Limon
 - Portakal
 - Havuç
 - Yeşil sebzeler
CİLT KURULUĞU 

 - Tuz , şeker ve un tüketiminden kaçınılmalı


Cilt kuruluğu neden olur

Cilt kuruluğu neden olur

Cilt kuruluklarından bir tanesi doğumsal yani genetik olarak bir hastalık söz konusu olabilir.Bu tür insanlar doğuştan bir kaç ay sonra özellikle bacaklarında pullanmalar başlar . Aileler çocuklarında aşırı cilt kuruluğundan şikayet ederler.Genetik bir hastalıktır.Ergenlik çağına kadar deride pul, aşırı derecede pullanmalar görülebilir.Hastalığın nemlendiriciler dışında çok fazla bir tedavisi yoktur.Telaş etmemek gereklidir.Bir dermatolog kontrolünde nemlendirici ve ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınabilir.İkinci bir neden yaşlılarda özellikle cilt kurululuğu olabilir.Belli bir yaştan sonra cildin su oranı azalır.Su tutma kapasitesi azalır.Yağ salgılaması azalır.O yüzden yaşlılarda cilt kuruluğu olur.Hatta yaşlılığa bağlı deri kaşınmaları buna bağlı olarak görülebilir.
Üçüncü bir neden ise alerjiğe yatkın bünyeli kişilerde de cilt kuruluğu görülebilmektedir.Alerjiye yatkın demek egzema , saman neznesi ,astım'ı olan kişiler atopik yapılı kişilerdir.Bu tür kişilerinde ciltlerinde kuruluk olur.Çünkü vücutları gerektiği kadar yağ üretemezler .Bu kişilerdede cilt kuruluğu çok fazla olabilmektedir.

Başka bir neden ilaç kullanımları olabilir.Bazı ilaçlar Kolestrol ilaçları Kolestrol düşürücü haplar ,tansiyon ilaçları cilt kuruluğu yapabilir.Başka bir neden ileri yaşlarda aniden çok aşırı cilt kuruluğu olabiliyorsa iç hastalıklarıda mesela bazı kanser türleride cilt kuruluğuna neden olabilmektedir.Özellikle kozmetik ürünlerin ciltte fazla kullanılması sabun gibi cilt kuruluğunu artırabilir.Günde 2 seferden fazla banyo yapılıması,her banyoda her dışta lif kese kullanılması , her yere aşırı derecede sabun sürülmesi cilt kuruluğunu ortaya çıkaran bir sebeptir.Ve bu tür banyolardan sonra nemlendirici kullanılmaması cilt kuruluğuna neden olmaktadır.

NEDEN OLAN İLAÇLAR 

 - Kolestrol düşürücü haplar
 - Tansiyon ilaçları

YAŞLANMA İLE BİRLİKTE 

 - Cildin su oranı azalır
 - Yağ salgılaması azalır
 - Su tutma kapasitesi azalır

Cilt kuruluğu olanlar nasıl bir nemlendirici kullanmalı

Cilt kuruluğu olanlar nasıl bir nemlendirici kullanmalı

Cilt kuruluğu olanları yaş sınıflandırması yaparsak eğer çocuk yaştakiler su bazlı yada krem tarzındaki nemlendiricileri kullanmalı .Pomak tarzındakiler ,vazelin tarzında olanlar biraz yağlıdırlar.Bu yüzden günlük kullanıma çok uygun değildirler.Ama bir hastalık durumunda yada egzama haline geldiyse artık yoğun ağır nemlendiricilerin kullanılması gerekir.Ama normal dönemde hafif bir kuruluğu varsa nemlendirici losyonlar yeterlidir.Özellikle her banyo sonrası bir vücut losyonu veya yağı kullanılmalıdır.Duş esnasında da cildi kurutmayan sabun olmayan bu benzeri ph derecesi vücut ph'ına yakın yıkama jelleri veya sabun bezleri ile temizlemeleri uygun olacaktır.Ergenlik çağında artık yavaş yavaş sivilcelenmeler başladığı için bu bönemde kol ve bacak derisinde istenilen nemlendiriciyi kullanabilirler.Ancak yüz bölgesinde kuruluk hissediyorlarsa yağ içermeyen sivilce yapmayan üzerinde gözenekleri tıkamayan ibaresi olan nemlendiricileri tercih etmelidiriler.

Artık erişkin çağına geldikten sonra kişinin nemlendiricisi yine kuruluk derecesine göre değişir.Çok aşırı kuru ise vazelin tarzı nemlendiriciler kullanabilirler.

Hafif ve orta dereceli kuruluklarda ise losyon tarzı nemlendiriciler tercih edilebilir.

Nemledirici içinde faydalı bitkisel yağlar Omega 3 , Omega 6 , pantenol ,üre ve bir sürü e vitamini gibi değişik faydalı maddelerin içermeside çok iyi olacaktır.
CİLT KURULUĞU 

 - Banyo sonrası vücut losyonu veya yağı kullanılmalı

ÇOCUKLAR İÇİN 

 - Su bazlı krem ya da pomat formundaki nemlendiriciler kullanılmalı


Cilt kuruluğu tedavi edilmezse ne olur

Cilt kuruuğu tedavi edilmezse zaman içerisinde egzama  cinsi hastalıklar gelişebilir.Özellikle alt bacaklarda ,yüzlerde ; yuvalak , kabuklu ,kaşıntılı ,bazen sulantılı cilt döküntüleri olabilir.Onun dışında kollarda aynı görüntüde lezyonlar olabilir.Parmakta alerjik bünyeli çocuk ve erişkinlerde çok yaygın kaşıntılı , sulantılı , döküntülü veya kabuklu cilt döküntüleri olabilir.

Cilt kuruluğunun getirdiği kaşıntıya bağlı olarak aşırı kaşınmalarda bazen cilt mikropta kapabilir.Cilt iltihabip reaksiyonları ortaya çıkabilir.

Güneş çarpması durumunda ne yapmalıyız

Güneşte çok uzun süre kalındığında ortaya çıkan bir durumdur.Baş ağrısı ,mide bulantısı ,ateş yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliryor.Bu durumda mutlaka erin bir ortama geçmek gerekiyor.Yani güneşten uzaklaşma gerekiyor.Bu sıvı alınması onun dışında ek olarak güneş yanığı varsa ona yönelikte tedavinin yapılması , baş ağrısı gibi şikayetlere yönelik basit ağrı kesiciler gibi ilaçların kullanılması yararlı olabilir.


Güneş çarpması durumunda ne yapmalıyız

Cilt kuruluğuna karşı nasıl beslenmeliyiz

Cilt kuruluğuna karşı nasıl beslenmeliyiz

Cilt kuruluğuna bağlı olarak beslenme yanlışları yetersiz sıvı tüketimi , e vitamininin yetersiz alımı ve omega 3 'ün dengesiz alınmasıdır.Günde 1.5 - 2 litreden daha az sıvı tükettiğimizde cildimiz doğal olarak kurur. Bu nedenle doğal mineralli sulara ,normal suya taze sıkılmış meyva suyuna ,ayrana beslememizde ayrı bir yer vermemiz gerekiyor.Bunun dışında aşırı denli çay ,kahve ve asitli içecekler gene aşırı tüketim durumunda cildimizin kurumasına neden olmaktadır.Bu nedenle bunlarında günde 3 - 4 bardaktan fazlası tüketilmemesi gerekmektedir.

Cilt kuruluğuna karşı nasıl beslenmeliyiz

2. beslenme yanlışı ise tamamen plansız diyetler yapmaktır.Çünkü sıvı yağlar e vitaminin en zengin kaynağıdır.Ve tamamen plansız bir diyet yaptığımızda cildimiz için çok önemli olan e vitaminini yetersiz almış oluruz.Yalnız e vitaminini yeterli almak için günde 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ tüketilmesi yeterlidir.Bunuda zaten sebze yemekleri ve salataları ile karşılamaktayız.Ek olarak yağ tüketmekte cildi olumsuz etkileyecek bir durumdur.

Cildin kuruluğuna neden olabilecek 2. neden ise omega 3 yağ asitlerinin yetersiz veya dengesiz olarak alınmasıdır.Omega 3 yağ asitlerini düzenli olarak almak için haftada 2 - 3 kere balık ürünlerini yemekte fayda vardır.Bunun dışında balık tüketemeyen kişiler fındık badem ceviz gibi kuruyemişlerden faydalanabilirler.Aynı zamanda omega 6 yağ asitlerinin yani ayçiçek yağının ve mısırözeü yağının aşırı kullanımı ve hiç balık tüketilmemesi durumundada cilt kurur.Bu nedenle mutlaka balık yağı , balık ürünlerini yemeliyiz.


Cilt kırışıklıklarına karşı nasıl beslenmek gerekir

Cilt kırışıklıklarına karşı nasıl beslenmek gerekir

Cilt kırışıkları vücudumuza bir besinsel yolla yada çevresel yolla giren serbest radikal adı verilen toksik maddelerin birikmesiyle oluşur.Bunların vücuttan uzaklaştırılması için antioksidan bakımından zengin yiyecekleri tüketmemiz gerekmektedir.Antioksidanların en zengin besinler sebze ve meyve grubudur.Fakat bu sebze ve meyvelerin içinde antioksidan içeriği çok yüksek olan sebze ve meyveler vardır.Örneğin böğürtlen ile yaban mersini antioksidan içeriği en yüksek olan besinlerdir.Bunların özelliklele tüketilmesi cilt kırışıklarının oluşturulmasını geciktirecektir.Bunun dışında domates, kayısı , kavun gibi turuncu ve kırmızı meyveler ve sebzeler bunun dışında brokoli ,karnıbahar,brüksel lahana gibi antioksidandan zengin yeşil sebzelerde beslememizde yer almalıdır.


Avakado içerdiği yararlı yağlar sebebiyle cilt kırışlıkların önlenmesinde yada cilt kırışıklarının geçiktirilmesinde  yararlıdır.Diğer cilt kırışıklarını engelliyecek yada geçiktirecek besinler ise proteinli besinlerdir.Cildimiz protein yapısında olduğu için mutlaka et süt yumurta tarzı protein bakımından zengin sağlıklı hayvansal kaynaklar beslenme düzenimizin içinde yer almalıdır.Bunun dışında mutlaka beslenme düzenimize mutlaka enginar  ,  siyah  çekirdekli üzüm gibi besinlerinde ayrıca bal kabağınında yer alması gerekir.Çünkü bu meyve ve sebzelerin tamamı antioksidan içeriği çok yüksek ve vücudumuzdan toksinleri uzaklaştırabilecek besinlerdir.


Antioksidan içeren gıdalar

 - Enginar
 - Çekirdekli siyah üzüm
 - Bal kabağı

Protein içeren gıdalar
 - Et
 - Süt
 - Yumurta


Antioksidan içeren sebzeler 

 - Brokoli
 - Karnabahar
 - Brüksel lahanası



Güneş yanığı olduğunda ne yapmak gerekir

Güneş yanığı olduğu zaman deride kızraıklık , ağrı , sızı olabilir.Buna yönelik soğuk uygulamak çok faydalı olabilir. Hem  de şikayetleri azaltmak açısından faydalı olabilir.Serin bir duş , nemlendirici kullanımı , deriyi rahatlatmak için , yine bu nemlendiricilerin soğuk olarak uygulanması yani buzdolabında tutup soğuk olarak uygulanması faydalı olabilir.Kaşıntı varsa antihistaminik ağızdan alınabilir.Onun dışında yine çok yanğılı durumlarda hafif etkili kortizonlu pomaklar faydalı olabilir.Güneş yanığı zamanla kendiliğinden geçicektir.Bunlar sadece tedavileri azaltmaya yönelik yöntemler olacaktır.

Güneş yanığı genellikle güneşe marus kalındıktan 12 - 24 saat sonra ortaya çıkıyor.Dahada artarak ortaya çıkıyor.3 - 4 gün içerisinde yavaşlayarak azalarak geriliyor.Ama çok şiddetli bir güneş yanığı ise su dolu kabarcıklar oldu ise bu durumda mutlaka doktora başvurmak daha yararlı olacaktır.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...