Baklagiller bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen aslında iyi bir protein kaynağıdır.Fakat bu protein vücutta biyo yararlılık kullanımı açısından düşünürsek yumurtayı ,anne sütünü 100 puan olarak düşündüğümüzde bunun %65 %70 gibi bir dilimini karşılamaktadır.Eğer ki biz yanında bir tahıl kaynağı tüketirsek pilav , makarna tarzı bir besin dolayısıyla bu vücut tarafındaki kullanım oranı %90 %100'lere çıkabilmektedir.O yüzden bu besinlerin yanında birde sebze , meyve grubu besinlerden alınmasında yarar vardır.Mesela kuru fasulye pilav yanına da bir cacık.İşte o salatalığın içerisindeki C vitamini bizim için faydalı olabilmektedir.
Baklagiller lif içeriği en yüksek besin gruplarıdır.Genelde halkımız sebze meyvelerde veya kepekli tahıllarda lif bulunduğunu düşünür.Fakat sebze meyveye kıyasla bu kuru baklagillerdeki lif içeriği 4 kat , 8 kat fazladır.O yüzden mümkün mertebe baklagil tüketimini haftada 2 kez tüketilmesi gerekir.Bizim için son derece önemli besinlerden birisidir. Fakat bir hatamız olmakta bizler bunları genelde pişirirken bir miktar soda içerisinde bekletiyoruz.Veya pişirme suyuna , haşlama suyuna bazen soda maden suyu eklenmekte.Evet daha kısa sürede pişecektir.Ama içerisindeki bazı besin öğelerinin kaybına neden olmaktadır.
Baklagillerin faydaları nelerdir
Protein Kaynakları ve Kuru Baklagiller Diyetisyen Fatma Demirok
Kuru baklagillerin yüksek oranda şeker içerdiğine dair yanlış bir görüş hakimdir.Evet karbonhidrat içerir fakat bu doğal karbonhidrat denilen polisakkarit hiç bir zaman tatlı tüketiminde olduğu gibi kan şekerinde dalgalanma yaratmıyor.Dolayısıyla şeker hastaları da günlük beslenmelerinde baklagilleri rahatlıkla tüketebilirler
// Lif içeriği yüksek olan baklagillerin haftada en az iki kere tüketilmesi gerekir.