Ispanağın faydaları nelerdir

ıspanak

ıspanağın 100 gramında 3,16 miligram demir bulunmaktadır.Fakat ıspanak bitkisel kaynaklı bir sebze olduğu için bu demirin vücut tarafından kullanım oranı nitekim hayvansal nitelikli gıdalara göre çok daha düşüktür.Fakat işin güzel tarafı ıspanak aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.100 gramında yaklaşık 51 miligram C vitamini bulunmaktadır. C vitamini vücuttaki Demirin emilimini artırıcı etkiler gösterir.Ispanağın içerisine hem demir hemde bunun yanı sıra demir minerali bulunması bunun vücut tarafından kullanımın oranını artırmaktadır.

İbrahim Adnan Saraçoğlu Ispanak Dereoto ve tere faydaları

Haftada 1 kere ıspanak tüketilmesi çok fayda sağlayacaktır.Fakat pişirme yöntemlerinde yaptığımız bir hata var.O acı suyunu gidermek için genel de bayanlar tuz ile ovalayıp ,hatta o acı suyunu sıkıp  yıkarlar.Bu 2 işlemler ıspanağın içindeki C vitamini kaybına neden olmaktadır.Diyetisyenler genel olarak ıspanağın yüksek ısıda ve kısa sürede pişirilmesini öneriyorlar.Hatta önemle vurgulanması gereken bir nokta ıspanak genelde su ile pişirilmesini deriz .Biz onu yıkadıktan sonra silkelesek bile üzerinde  kalan o damlacıklar bunu pişirmek için yeterkli gelecektir.

Genelde yemeklerin  arttığı taktirde buzdolabına çok fazla koyulmamalıdır.Çünkü bekleme ile birlikte besinlerdeki C vitamini başta olmak üzere pek çok besin öğesinden kayıplar oluşmaktadır.Artık tekrar tekrar pişirilen yiyecekler sürekli ısıtılıp soğutulduğunda bakteriyal özelliğini alır.Ispanak için ise bu durum bazı halk arasında söylenen bir söz "ısıtıldığı takdirde zehirleyici bir etkiye sahiptir" diye .Ispanağın kaldığı durumda ertesi gün tekrardan yenilmesinde hiç bir sorun olmayacaktır.Bu şekilde gıda zehirlenmesine yol açmaz.
Ispanakta bol miktarda C vitamini bulunur.
Ispanağın pişirilmeden önce tuz ile ovalanması veya acı suyunun sıkılması C vitaminin kaybına neden olur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...